top of page

Wat bieden wij

Ieder mens verkeert wel eens in een moeilijke situatie. Deze situaties horen bij het leven. Wanneer een levenssituatie zodanig voor problemen zorgt dat u er zelf niet meer uitkomt, dan kunt u bij ons terecht voor ondersteuning. Onze maatschappelijke begeleiding bestaat uit:

​Psychosociale hulpverlening: Heeft u de behoefte om over moeilijke levenssituaties met iemand te praten? Dan kunt u o.a. met een psychosociale hulpverlener in gesprek gaan. Onze hulpverleners zijn deskundig en kunnen u begeleiden met/bij:

·         verlies van een dierbare
·         ernstige ziekte
·         relatieproblemen
·         problemen binnen het gezin
·          overspannenheid
·         verslavingsproblematiek, enzovoort.
Onze psychosociale hulpverleners luisteren naar u en gaan samen met u op zoek naar oplossingen. Samen ondernemen zij praktische stappen om uw probleem te verlichten.
Door u sociaal te activeren, stimuleren wij u, om uw horizon te verbreden.
Hierdoor vergroten wij uw deelname aan(in) de maatschappij. Ook kan er, in samenspraak met u, gekeken worden naar een passende verwijzing naar bijvoorbeeld een psychotherapeut. 



Het volgen van een cursus, het doen van vrijwilligerswerk of meedoen aan de activiteiten die worden aangeboden door onze zusterorganisatie Emanuel, zijn vormen waarin wij proberen, de afstand tussen u en de maatschappij zoveel mogelijk te verkleinen. Uw behoefte staat hierbij altijd voorop.
(klik hier voor het link)

E.M.D.R.-therapie: Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een kortdurende, in Amerika ontwikkelde therapie tegen de gevolgen van min of meer ernstig trauma. Dit kan bijvoorbeeld een verkrachting, (oorlogs) geweldpleging, overval of een ernstig ongeluk zijn.

 

Ook voor een minder ernstig lijkende gebeurtenis die voor u toch nog steeds vervelende gevolgen heeft, zoals terugkerende nare gedachten/gevoelens, nachtmerries en angsten (vliegangst, fobieën, etc.) is E.M.D.R. toepasbaar.
 

Tijdens de sessie wordt u gevraagd terug te denken aan de nare gebeurtenis, terwijl u de hand van de therapeut volgt met uw ogen of luistert naar piepjes die via een koptelefoon worden toegediend. Door deze perikels die beide hersenhelften beïnvloeden wordt uw geheugen zodanig gereset dat de emotionele lading van het gebeurde wordt geneutraliseerd. Meestal zijn twee tot vier behandelingen afdoende.



E.M.D.R. is een van de meest wetenschappelijk gecontroleerde en internationaal goedgekeurde therapieën bij trauma’s en wordt meestal ingezet als laatste redmiddel als andere therapieën tegen PTTS (Post Traumatisch Stress Syndroom) niet helpen.

Gestaltetherapie: Gestaltetherapie is een vorm van psychotherapie die zich bezighoudt met het verhogen van het bewustzijn met betrekking tot belangrijke onderdelen van uw leven.
Soms word je geconfronteerd met situaties waar je niet of moeilijk tegen opgewassen bent: bijvoorbeeld de dood van een geliefd persoon, een (chronische) ziekte, relatieproblemen, opvoedingsproblemen of problemen op het werk.
Deze kunnen zich uiten in o.a. een depressie, overspannenheid, stress of een burn-out.
Je kunt je in zo’n periode lusteloos, bang, onzeker, waardeloos of verdrietig voelen en soms ben je dan niet in staat om genoeg kracht op te brengen of de juiste mogelijkheden te zien om deze problemen op te lossen.
Het specifieke van gestaltetherapie is dat het een therapie is, waarbij de therapeut als gesprekspartner samen met u in het hier en nu onderzoekt wat er mis gaat.
Je bent je immers vaak niet bewust van de patronen die je laat zien in je relaties.
Het bijzondere is dat die specifieke patronen ook ontstaan in uw relatie met de therapeut. Dit biedt de therapeut de mogelijkheid om daar samen met u aan te werken.

Psychiatrisch/psychologisch advies: Wij werken nauw samen met een psychotherapeut. De therapeut verleent directe therapie aan de cliënten. Daar waar nodig ondersteunt deze het team met adviezen en het stellen van diagnoses. Periodiek geeft de psychotherapeut supervisie aan de psychosociale hulpverleners.



Maatschappelijk werker: Onze maatschappelijk werkers zijn een belangrijk aanspreekpunt binnen de praktijk. Zij ondersteunen de cliënt bij het oplossen van en omgaan met materiele problemen. De maatschappelijk werker heeft tot doel het sociaal functioneren van de cliënt en de wisselwerking tussen de cliënt en zijn/haar sociale omgeving te verbeteren. Het is de taak van de maatschappelijk werker om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten. Daarbij hoort ook de cliënt duidelijke maken wat hij van de dienstverlening kan verwachten. De samenwerking tussen cliënt en maatschappelijk werker staat hierbij centraal. Een maatschappelijk werker luistert, geeft praktische en/of psychosociale en procesmatige hulp en verwijst zo nodig naar de juiste instantie.

​

Bemiddeling tussen u en officiële instanties: Wanneer het contact tussen u en een officiële instantie niet naar wens verloopt of als u niet weet bij welke instantie u aan moet kloppen, kunnen onze maatschappelijk werkers u daarbij helpen. Zij onderhouden contact met de desbetreffende instantie(s), schrijven brieven en indien nodig gaan zij met u mee op gesprek. Het doel is dat u uiteindelijk uw zaken zodanig op orde heeft, dat u zelfstandig verder kunt.

​

Hulp bij administratieve taken of financiën: Heeft u schulden of andere financiële problemen? Onze maatschappelijk werkers helpen u uw zaken zo goed mogelijk te regelen. Zij kunnen u wegwijs maken in het web van instanties, uw administratie voor u bijhouden en u helpen uw zaken op orde te krijgen. Ook hier is het ons doel dat u uw zaken zodanig op orde heeft dat u uiteindelijk op eigen benen kunt staan/zelfstandig/op eigen kracht verder kan.

​

​

Hulp bij PGB - aanvraag & beheer: Als u langdurige ondersteuning nodig heeft vanwege chronische ziek kunt u de beschikking krijgen over een zogeheten persoonsgebonden budget (PGB). Dit is ‘eigen geld’ waarmee u zelf de nodige zorg en begeleiding kunt inkopen. Hiermee bent u als het ware werkgever over de mensen die u inhuurt voor uw begeleiding, met de daarbij behorende administratieve werkzaamheden.

Hulp bij PGB - aanvraag & beheer: Als u langdurige ondersteuning nodig heeft vanwege chronische ziek kunt u de beschikking krijgen over een zogeheten persoonsgebonden budget (PGB). Dit is ‘eigen geld’ waarmee u zelf de nodige zorg en begeleiding kunt inkopen. Hiermee bent u als het ware werkgever over de mensen die u inhuurt voor uw begeleiding, met de daarbij behorende administratieve werkzaamheden.

​

​

De hulpverlener van Centrum Stepping Stone luistert naar uw wensen en kan u helpen bij het aanvragen van het PGB. Wij bieden de volgende diensten aan PGB-houders:
• Aanvragen, opzetten en verzorgen van pgb-administratie.
• Het voeren van bezwaarprocedures tegen beslissingen van het CIZ en het Zorgkantoor.
• Het beantwoorden van vragen omtrent de bijzonderheden van het persoonsgebonden budget
• Het op orde brengen van uw pgb-administratie en verantwoorden van uw pgb-budget.

​

Vanuit onze zusterorganisatie Emanuel kan ondersteuning worden geboden aan hen met een Persoonsgebonden Budget. Kijk op de website voor meer informatie.​​​

(klik hier voor het link)

​

Schuldhulpverlening en budgettering: Als u in schulden verkeert en u weet niet hoe uit deze schulden te komen, dan kunt u door onze schuldhulpverlener worden bijgestaan. Als u geen inkomsten heeft, dan zal de hulpverlener u helpen om inkomsten te vergaren door een uitkering voor u aan te vragen. Daarna zal overgegaan worden op een minnelijk traject. Dit houdt in dat de schuldhulpverlener bemiddelt tussen u en de schuldeisers door afbetalingsregelingen te treffen zonder inmenging van een rechtbank. Indien uw schulden te groot zijn, of als de schuldeisers niet akkoord gaan met de voorgestelde overeenkomsten, dan zal de schuldhulpverlener u doorverwijzen naar een geschikte collega-instantie.

Onze schuldhulpverleners werken volgens de methode van Best en maken gebruik van de kwaliteitscirkel van Deming: Plan, Do, Check, Act

​


• PLAN : Kijk naar de huidige werkzaamheden en stel een plan voor de verbetering van deze werkzaamheden op. Stel voor deze verbetering doelstellingen vast.
• DO : Voer de geplande verbetering uit in een gecontroleerde proefopstelling.
• CHECK : Meet het resultaat van de verbetering en vergelijk deze met de oorspronkelijke situatie en toets deze aan de vastgestelde doelstellingen.
• ACT : Bijsturen aan de hand van de gevonden resultaten bij CHECK.



Juridische ondersteuning: Als u bij het regelen van uw zaken tegen juridische problemen aanloopt, kunnen onze juridische medewerkers u ondersteunen door de correspondentie met instanties en overheden op zich te nemen, of, in het uiterste geval, door u in contact te brengen met een raadsman/advocaat. Ook kunnen wij, mocht dit nodig zijn, in uw naam procederen.

Wij zijn erop gericht onze cliënten op een open en transparante manier van advies te voorzien. Indien wij twijfelen aan een goede afloop zullen wij dit vooraf bekend maken om u niet nodeloos op kosten te jagen.

bottom of page